DIY Bath bomb

 

bathbomp-14Iedere vrouw heeft het nodig. Een momentje voor zichzelf. Even helemaal zen, geen gillende kinderen, geen wasmachine die je roept. Even helemaal niks. En hoe kan je dat beter bereiken met een heerlijke bad, inclusief heerlijk geurende bruisbal. En die bruisbal: die ga je zelf maken!

Een bruisbal is eigenlijk niets meer dan 2 componenten die reageren op water. Voeg er een verzorgend ingrediënt en een geurtje aan toe en je zen moment in een ronde vorm is klaar.

Een klein lesje chemie. Een bruisbal heeft als hoofdingrediënten Baking soda (ook wel Natriumwaterstofcarbonaat maar dat bekt niet zo lekker als je het moet vragen in de supermarkt) en Citroenzuur. Baking Soda is een rijs middel die reageert op vocht. Hierdoor ontstaan er belletjes/zuurstof. Citroenzuur is een concerveer middel maar word ook wel eens gebruikt voor het ontkalken van apparaten. Weer doordat het, als het in contact komt met water, er zuurstof vrijkomt. Allebei de ingrediënten zijn dus nodig om je bruisbal te laten bruizen.  In sommige recepten komt ook wel eens Epsom zout voor (magnesiumsulfaat of bitterzout). Die heb ik deze keer niet gebruikt.
Om de bruisbal niet alleen maar lukraak te laten bruizen maar ook nog lekker te laten geuren voeg je er etherische olie aan toe. Let wel op dat je goede olie gebruikt. Niet een olietje van de action die bij de geurkaarsen afdeling staat. Deze is niet geschikt om mee te badderen.

Voor nu heb ik de ingrediënten gehaald in ‘stenen winkels’ maar als je op het internet zoekt kom je de ingrediënten ook tegen en vaak ook nog goedkoper.  Ik ben voor de hoofdingrediënten geslaagd bij de Tuinen.
Wat heb je nodig voor 3 a 4 bruisballen:bathbomp-1

  • 1 cup baking soda
  • 1/2 cup citroenzuur
  • 1 afgestreken lepel kokosolie
  • 1 a 2 theelepels geurolie
  • voedingsmiddelen kleurstof
  • een mal (ik gebruikte de ijsballen mallen van de Xenos)

Wat ga je doen?

Meng de droge ingrediënten met elkaar. Zorg dat er geen grote klonten in zitten.
Daarna smelt je de kokosolie even kort en voegt daaraan de geurolie toe.

bathbomp-2

Meng nu voorzichtig de droge en natte ingrediënten met elkaar. En met voorzichtig bedoel ik: Nog net niet druppeltje voor druppeltje. Als je alles in 1 keer er bij zou mikken krijg je al de bruisreactie die je eigenlijk pas in bad wilt. Dus een halve eetlepel per keer en dan goed roeren totdat je al het ‘nat’ hebt toegevoegd.

bathbomp-4

Nu moet je gaan zoeken naar de juiste dikte van het mengsel. Het moet gaan samen plakken zonder extreem nat te zijn. Voeg weer voorzichtig een lepeltje water toe, totdat het de goede stevigheid heeft.
Bij deze stap ben ik iets te enthousiast geweest en hierdoor zijn mijn ballen voor het mooie te nat. Je krijgt dan een bruisbal die moeilijk droogt en al iet wat reageert. Resultaat een steeds groeiende bruisbal.

bathbomp-5

Now the fun part: kleurtjes!! Halveer je mix in twee aparte bakjes (of in drie of vier of vijf.. Het is net hoe gek jij het wilt maken) en voeg er voorzichtig wat kleurstof aan toe. Ik had bij allebei de bakjes (2 verschillende merken kleurstof) voldoende aan een halve theelepel. Als je goed kijkt bij de foto van het roze schaaltje zie je al een klein belletje in het mengsel ontstaan, bij de kleurstof. Dit komt omdat er in de kleurstof water zit.

bathbomp-6 bathbomp-7

Tijd om de ballen te gaan vullen. 1 Kant druk je strak aan (bij mij de roze kant) en de andere kant laat je iets overlopen. Hierdoor kan je de beide helften goed laten samensmelten in de mal. Goed hard aandrukken en nu proberen af te blijven!

bathbomp-8

 

bathbomp-11

Dit gebeurt er namelijk als je ze te snel uit de mal wilt halen. Ze zijn nog zacht en blijven niet meer zo mooi rond. Dus de perfectionist in mij heeft ze weer terug in de mal gepropt en gehoopt dat het nog goed zou komen. Gelukkig wel!

 

bathbomp-10

Laat de ballen een nachtje rusten in de mal en daarna kan je zen momentje beginnen!

bathbomp-12

Bij het zien van deze foto krijg ik al weer zin om in bad te ploffen en er een bruisbal in te mikken!

 

 

Veel maakplezier!
Liefs,
Mariëtte ❤
Let op met etherische oliën. Niet elke olie is geschikt om te verwerken in een bruisbal of verzorgingsproduct. Er is dan kans op irritatie. Lees altijd het etiket en gebruik met mate. A little goes a long way.

2 gedachtes over “DIY Bath bomb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s