niet vaccineren: melden of niet?

Afgelopen week kwam er in het nieuws dat de tweede kamer wilt dat crèches gaan melden of er een kindje in een groep zit dat niet gevaccineerd is. De meerderheid van de tweede kamer ziet dit wel zitten en dat zette mij ook aan het denken. Wat zou ik er van vinden als er bij Sepp een kindje in de groep zit wat niet gevaccineerd is en zou ik naar een andere groep gaan zoeken?

Het rijksvaccinatie programma is ontwikkeld om onze kinderen te beschermen tegen infectie ziektes. Denk aan kinkhoest, rode hond, mazelen en bof. Sinds het begin van het vaccinatie programma overlijden er nauwelijks nog kinderen aan deze ziektes.
Tijdens de vaccinatie word je kindje geïnjecteerd met dode-, geïnactiveerd ziektekiemen maar in het geval van  het BMR word er gesproken over een ‘levend’ vaccin. Het lichaam van je kindje gaat antistoffen aanmaken en zo word je kindje resistent tegen deze ziektekiemen. Zou je kindje toch nog besmet worden, kan jouw kindje véél beter de ziektekiemen afweren en bestrijden.

rijksvaccinatie

Wij hebben er bewust voor gekozen om ons kind te vaccineren, maar zo zijn er ook ouders die er bewust voor kiezen om niet te vaccineren. Voor allebei de keuzes heb ik respect maar zou ik er blij van worden als een niet gevaccineerd kindje bij Sepp in de groep zit?
De ouders die niet vaccineren, uit geloofsovertuiging, uit angst voor de bijwerkingen of gewoon omdat ze er voor kiezen hun kindje niet bloot te stellen aan de eventuele risico’s van het vaccineren, nemen wel bewust het risico. Het risico dat hun kindje drager is van een virus en al dan niet mijn kind blootstelt aan dit risico.

89836-008680 Vaccinatieschema NL

Als er bij Sepp een kindje in de groep zou zitten die niet gevaccineerd is, zou ik het wel fijn vinden als dit gemeld word. Zo kan ik er ook bewust voor kiezen om Sepp al dan niet aan een risico bloot te stellen. Nu is deze plicht er nog niet en heb ik dus eigenlijk geen idee of dit nu het geval is. Dit zet mij overigens wel aan het denken: wat als het nu al is?

De wetenschap zegt:
“Als er veel kinderen ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, komt deze ziekte minder vaak voor. Ook kinderen die niet ingeënt zijn, krijgen daardoor minder snel de infectieziekte. Ze worden als het ware beschermd door de groep ingeënte kinderen. Het is wel belangrijk dat er voldoende kinderen worden ingeënt om deze groepsbescherming te creëren en te behouden. Als bijna alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen.”

Dus voor nu hoef ik mij geen zorgen te maken, vanuit gaande dat, op een groep van 10 kindjes, er vast geen 8 kindjes niet gevaccineerd zijn!
Hebben jullie hier bewust een keuze gemaakt voor wel of niet vaccineren? En waarom hebben jullie die keuze gemaakt? Zouden jullie willen weten of er een kindje in de groep zit die niet gevaccineerd is?

Liefs,
Mariëtte

 

 

Een gedachte over “niet vaccineren: melden of niet?

  1. Merel zegt:

    Wel, aangezien ikzelf via tests te weten ben gekomen dat ik allergisch ben aan bepaalde bestanddelen van bepaalde vaccinaties, zal ik wanneer m’n kleintje volgend jaar geboren wordt toch niet zomaar het aanbevolen vaccinatieschema volgen… maar zal in overleg met de huisarts bepaald worden wanneer welke prikken gezet zouden kunnen worden. De crèche in Brussel waar we ons willen inschrijven schrijft in het reglement dat alle kindjes verplicht zijn het vaccinatieschema te volgen, tenzij dit niet kan om medische redenen zoals bijvoorbeeld zware allergische reacties op de vaccins. Ik denk niet dat dit gecommuniceerd wordt aan andere ouders, aangezien een medisch dossier valt onder het beroepsgeheim…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s