Mijn kind op social media.

Nee, Sepp krijgt geen eigen Instagram account of Facebook pagina. Maar ik ben wel trotse bezitter van 5 social media accounts, de pagina’s van Brabantse mama’s meegerekend. Ik schroom mij niet om hier op regelmatige basis foto’s te plaatsen van Sepp en van mijn gezin. Maar is dat nou wel zo handig en wat gaat Sepp hier van vinden als hij ouder is?

ig
Scrollend door mijn instagram feed zie ik dat niet de enige moeder, of papa, ben die trots foto’s deelt van zijn of haar kind. Lachende kindjes, slapende kindjes, huilende kindjes. Ik zie er genoeg voorbij komen. In mijn feed zijn enkele moeders die er bewust voor kiezen het gezicht af te schermen voor het internet.
De bekenste mamablogger die dit doet is ,denk ik, wel KellyCaresse. Zij kiest er heel bewust voor haar 2 meiden niet in beeld te laten komen en hier is heel consequent in.  Blogs, plogs, vlogs, in elke versie worden de meiden vakkundig uit beeld gehouden. De meningen hierover zijn verdeeld. Sommige mensen vinden het onzin en vinden zelfs dat het ‘hoort’ bij het mamablogger zijn: je kind moet in beeld. Eerlijk is eerlijk, ik heb ook wel even zitten grinniken toen Kelly een pop  in de maxicosi stoel zetten om te laten zien hoe fijn die was. Maar, hulde aan Kelly, ze houd zich aan haar eigen principes en dat vind ik tof.  Dan maar creatief met een pop!

ig4

Zelf kies ik er voor om foto’s van Sepp te delen op Instagram en Facebook. Waarom? Omdat ik gewoon heel trots ben op Sepp en wil delen hoe het met hem, en ons, gaat. Deel ik dan alles? Nee verre van zelfs. Als ik door mijn eigen feed scroll zie ik voornamelijk foto’s van een blije Sepp. Spelend, in de efteling, buiten op zijn tractor en samen met zijn maatjes Abel, Kyan en Skye. Een enkele foto dat hij slapend bij mij ligt, terwijl hij ziek is. Maar geen huilende, dreinende, poepexplosie, naakte Sepp foto’s. Niet omdat ik mij schaam voor die momenten, want believe me: die zijn er. Ik kies daar voor omdat ik niet wil dat Sepp zich later voor dingen moet gaan schamen. Want let’s face it: niemand zit te wachten dat de wereld je blote billen kan zien. Zowel mijn Facebook als mijn Instagram zijn privé. Nou houd dit niet alles tegen, maar zorgt er wel voor dat iedereen gelijk alles kan zien. Wil je mij volgen? Prima, maar dan wil ik wel zien wat jij op je feed hebt staan. Op Facebook net zo. Nodig jij mij uit voor vriendschap maar heb ik geen idee wie je bent, sorry maar dan heb je ook niets te zoeken in mijn ‘vrienden’ lijst.
De blote billen van Sepp zal je nooit op mijn pagina’s zien. Waarom? Ook al is mijn pagina privé, toch weet je nooit honder procent zeker wie er achter dat andere scherm zit. Helaas maar vaak zat gezien dat er pagina’s werden aangemaakt met foto’s van andermans kinderen (inclusief luguber verhaal er bij). Plaats ik een foto van andermans kind op mijn Instagram en Facebook? Dan ben ik altijd wel bewust van wie ik dat doe. Van Stefanie en Jessica weet ik dat die er geen moeite mee hebben dat ik hun kids in mijn feed heb staan. Ook kijk ik dan naar de foto: kan dit? Heeft een van de kinderen een flinke snottebel of net een hele rare blik. Dan deel ik hem via de whatsapp maar beland die foto niet op social media.

ig3

De Social media pagina’s van brabantse mama’s zijn openbaar. Hierdoor zijn wij beter te vinden en toegankelijker voor jullie! Ik deel op die pagina’s ook foto’s van Sepp, maar ook die moeten aan de Jet-checklist voldoen: geen naakt, geen huil, geen mama-waarom-moest-je-dat-nou-delen foto’s.  De puberteit word al zwaar genoeg, als je je dan ook nog moet schamen voor het social media kanaal van je moeder word het wel heel erg!ig5

Wat delen jullie van je kinderen op Social media? Heb jij hier over nagedacht voordat je er mee begon?

Liefs <3,
Mariëtte

3 gedachtes over “Mijn kind op social media.

 1. Moniek zegt:

  Altijd over nadenken en anders ff verwijderen, en wat de kinderen ervan vinden? Op ten duur vraag je eerst hun toestemming en laten ze echt wel horen welke niet kunnen ( van vroeger) believe me. En van andermans kinderen, altijd even vragen, ik vind t niet fijn als ik mijn kinderen ineens op social media zie terwijl ik daar niets van af weet, waarom weet ik eigenlijk niet, voelt niet fijn

 2. Miriam zegt:

  Ik heb er bewust voor gekozen om geen foto’s te plaatsen van ons meisje.
  Nog niet eens nagedacht over het ‘als ze later groot is’, maar ik vond het al een doodeng idee dat er, ondanks dat mijn profiel privé is, zomaar mensen naar haar kunnen kijken.
  Ergens is ze wel te vinden hoor, via via.. Maar dan niet aangeduid als mijn dochter of überhaupt zonder naam. Gewoon een kind tussen andere kinderen. Zelfs dat heb ik liever niet, maar je gaat het gewoon niet volledig kunnen tegenhouden.

  Ik zet haar zelf niet op Facebook en vraag vrienden of bekende ook altijd netjes om haar weg te knippen cq niet op de gevoelige plaat vast te leggen.

  Tja.. overbezorgd? Weet ik niet, maar iets anders voelt gewoon niet goed..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s