Een vroege echo tijdens de zwangerschap?

Zwangere vrouwen moeten al in de dertiende week van hun zwangerschap een extra echo kunnen krijgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Schippers.

Nu krijgen zwangere vrouwen pas bij twintig weken een echo die kan aantonen of er ernstige afwijkingen zijn, maar dan is er niet veel tijd meer om te beslissen over een abortus. De grens voor abortus ligt bij 24 weken.

“Met een extra vroege echo kunnen bijvoorbeeld ernstige hersenafwijkingen en skeletafwijkingen worden gedetecteerd”, zegt voorzitter Van Gool van de Gezondheidsraad. De helft van alle ernstige afwijkingen zou met een echo bij dertien weken kunnen worden aangetoond.

Bovenstaand artikel zag ik eind december op nu.nl. Een extra echo, zodat je ‘makkelijker’ een keuze zou kunnen maken voor een abortus als je kindje een ernstige afwijking heeft.

Tijdens mijn zwangerschap met Sepp heb ik de standaard echo’s gehad plus een paar extra. Wij hadden er voor gekozen om een pretecho te doen rond de 17 weken voor het geslacht. Toen is er ook vlug gekeken of het hartje er normaal uit zag en alles er op en aan zat wat er moest zitten. Weliswaar geen medische controle maar toch wel fijn om te horen dat ons ‘gompie ‘ goed in elkaar geknutseld was. Via moeders voor moeders had ik een echo bon gewonnen voor 100 euro. We hebben dus nog 2 keer extra naar ons gompie kunnen kijken. Allebei de oma’s hadden dus mazzel en konden hun kleinkind ook een keer bewonderen. Die extra pret echo’s waren heel leuk. Stiekem binnen gluren in het huisje van ons kindje.

De medische echo’s vond ik best wel spannend.  De 20 weken echo bijvoorbeeld. Wij hadden er bewust voor gekozen om geen vlokkentest te doen, met de visie: als het kindje een beperking heeft is het welkom. Maar toch, als je dan die echo hebt is het enige wat je denkt: als het maar gezond is. Gelukkig was alles goed en konden we met een gerust hart naar huis.

Met 30 weken kregen wij weer een echo die heeft ons wel heel onzeker gemaakt. Ineens bleek het buikje van Sepp te klein. Dat kon van alles betekenen. Meerdere metingen maar telkens toch weer: het is wat te klein. Niet veel maar wel te klein. Met een onzeker gevoel zijn wij naar huis gegaan en moesten wij 2 weken wachten tot de volgende echo. Was zijn buikje dan niet gegroeid, dan was er mogelijk iets mis met mijn placenta. Gelukkig bleek 2 weken later dat Sepp gewoon prima gegroeid was en zelfs groot werd geschat met een groot hoofdje. ‘Als dat geen 8 of 9 ponder word’. Gelukkig voor mij was Sepp geen reus met een groot hoofd, maar een gezonde jongen van 3550 gram en 51cm lang.Al die extra echo’s zijn dus allemaal heel leuk om binnen te gluren maar of het altijd zekerheid brengt? Wij hebben toen 2 weken in onzekerheid en spanning gezeten, uiteindelijk voor niks.

Zou ik er ‘blij’ van worden als ik met 13 weken al zou kunnen weten dat mijn kindje dusdanig beperkt is dat het geen of nauwelijks een levensverwachting heeft? Het lijkt mij sowieso moeilijk om de keuze te moeten maken, ‘voor God spelen’. Word die keuze makkelijker als het 3 weken eerder is? Ik denk het niet. Met 13 weken heb je ook al een compleet mensje in je.  Gaat het ooit makkelijk zijn? Nee. Snap ik de visie van de Gezondheidsraad? Ja zeker. Ze willen ouders een iets langere bedenktijd geven om de moeilijkste keuze ooit te maken. We zullen zien, of minister Schippers er mee akkoord gaat.
Ook vraag ik mij af dat ouders met deze echo, misschien verleid kunnen worden tot een makkelijkere keus tot abortus. Wilde je al jaren een meisje en blijkt het toch echt een jongen? Met 13 weken kan je de zwangerschap nog afbreken. Doei jongen, op naar een meisje. Uiteraard hoop ik dat ouders niet zo denken, maar je weet helaas maar nooit. Sommige ouders hebben nou eenmaal een ideaal beeld in hun hoofd en willen hier echt niet van af wijken. Nou is dit natuurlijk niet het idee van de gezondheidsraad, maar misschien dat die ‘verleiding’ wel groter word.

Wat zou jij willen, een vroege 13 weken echo, of gewoon de klassieke 20 weken echo? Ik ben er wel achter gekomen tijdens mijn zwangerschap met Sepp dat al die echo’s niet perse zekerheid hoeven te geven, maar ook onnodige stress kan veroorzaken.

Een gedachte over “Een vroege echo tijdens de zwangerschap?

  1. Mama's Meisje zegt:

    Ik ben pro extra echo rond de 13 weken. In mijn ogen kun je in de meeste gevallen niets doen aan afwijkingen, maar hoe vroeger je het weet, hoe beter. Want ik zou zelf een gehandicapt kindje wel verwelkomen, zeg ik nu. Maar wat als ik daadwerkelijk voor de keuze kom te staan? Ik zou nu wel kunnen zeggen wat ik zou doen, maar kan pas werkelijk weten wat ik doe als het zover zou komen. Dan weet ik het liever eerder in de zwangerschap dan ‘pas’ met 20 weken. Natuurlijk zijn die echo’s geen garantie voor een gezonde baby, want er kunnen ook dingen over het hoofd worden gezien. En de onzekerheid lijkt me ook vreselijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s