Help! mijn peuter is een kieskeurige eter.

Oké, als je Sepp ziet zou je het niet zeggen. 106 centimeter en ongeveer 19 kilo. Lieftallig genoemd: de reus! Maar Sepp is een kieskeurige eter. En soms, héél soms (oké regelmatig), word ik er een beetje simpel van. Van de allesetende baby naar de selectief etende peuter. HELP!
Als baby zijnde smulde Sepp van eigenlijk alles wat wij hem voor zijn neusje zetten. Spruitjes, wortels, brocolli. You name it, hij at het. Ergens in zijn hoofdje is alleen een knopje omgegaan en die zit héél erg vast.

img_3607

Toen hij nog niet wist wat hem overkwam!

De keuzes van Sepp zijn beperkt. Fruit is terug gebracht naar banaan en watermeloen. Alleen is het geen watermeloen seizoen meer, dus knaagt Sepp dagelijks een banaan weg. Broodbeleg is minimaal (wel makkelijk met boodschappen doen) en ’s avonds eet Sepp het liefst pasta, rijst en pizza. Aardappeltjes, groente en vlees eet hij wel, maar is altijd heel erg minimaal. En denk nou niet: hij eet veel groente. Sperziebonen, snijbonen en dan heb je het wel gehad. Ja verstopte groente. Door de pastasaus pureer ik een heel pak met pasta groente plus een courgette. Smullen dat ie doet!
De beperkte keuze houd overigens niet op bij gewoon eten, ook is Sepp geen snoeper. Nou vind ik dat helemaal niet erg. Hij hoeft niet te snoepen, maar soms zou je het hem willen geven. Gelukkig gaan de smoeltjes er wel goed in dus dat snoept hij.

helaas, geen boterham met vruchtenhagel op de kaart.

helaas, geen boterham met vruchtenhagel op de kaart.

Ik vind het erg lastig de laatste tijd merk ik. Je vind het toch belangrijk dat je kind goede voedzame voeding binnen krijgt. De avondmaaltijden zijn soms wel een strijd als het niet in zijn straatje past. Aardappels, groente, vlees eet hij alleen met appelmoes en dan eigenlijk alleen het vlees.
We hebben veel geprobeerd. Strenge aanpak, leuk en grappig, negeren. Zijn smaakpapillen zijn geblokkeerd. De opa’s en oma’s zijn inmiddels al zo lief (of gek) dat ze pasta of nasi eten als Sepp bij hun mee eet. Maar om nou 6 keer per week pasta of rijst te eten. Heel lekker maar wel heel eentonig.

pizzaaaaa

pizzaaaaa

Ga je googelen dan vind je veel tips! Een ding word mij duidelijk, ik ben sowieso niet de eerste moeder die hier tegen aan loopt. Een medische oorzaak is het bij Sepp niet. Hij plast en poept goed, groeit als een gek en is een gezonde vrolijke jongen (oké, de verkoudheidjes daar gelaten maar welk kind is er niet verkouden geweest).Tussen alle tips vond ik nog een paar goede dat ik dacht: oké dat kunnen we nog wel eens proberen.

  • betrek je kind bij de voorbereidingen van het eten. Ik ben nog wel eens geneigd om Sepp lekker te laten spelen (lees even op de bank met de tablet) en dat ik dan ga koken. Misschien als Sepp ziet wat ik maak dat hij het dan wel eet.
  • Vertel een verhaaltje over het eten. Deze wil ik wel proberen, maar ben benieuwd in hoeverre Sepp het snapt. Bij deze tip stond bijvoorbeeld dat als je Chinese groente klaar maakt, je dan vertelt dat Chinese kindjes eten met stokjes en je je kindje ook met stokjes zou moeten laten eten. Wie weet ziet Sepp er de lol van in.
  • Zet van alles op tafel. Ook brood als je kindje dit wel goed eet. Bemoei je met je eigen eten en laat je kindje ook zelf beslissen. Misschien moeten we dit eens proberen. Vaak schep ik voor Sepp zijn bordje al op, iets voordat we aan tafel gaan, zodat het kan afkoelen. Niet meer doen. Pannen op tafel, pot augurken erbij (die eet hij dus wel!), brood en kijken wat hij kiest.
  • vooral plezier hebben tijdens de maaltijd. Dit doen wij eigenlijk wel, maar soms heb je de neiging om toch tegen Sepp te zeggen: ‘kom hop eten nou anders krijg je buikpijn’.

Hebben jullie nog DE tip om onze eigenwijze peuter aan meer te krijgen dan alleen sperziebonen en augurken? Of ben jij de trotse moeder van een eigenwijze peuter gone goed etende kleuter en moet ik gewoon hoop houden?

Liefs <3,
Mariëtte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s