Flesvoeding versus borstvoeding

Bij Abel wist ik het zeker, ik ga geen borstvoeding geven! Waarom niet, geen idee. Ik voelde me er niet fijn bij en wilde het niet eens proberen. Achteraf toch lichtelijk “spijt” van gekregen. Had ik het maar geprobeerd, dan wist ik tenminste waar ik nee tegen had gezegd. Nu ik weer zwanger ben wist ik eigenlijk meteen zeker dat ik het deze keer dus wel wil gaan proberen. Niet kosten wat kost maar gewoon kijken wat het is en als het goed bevalt voor zowel baby als voor mijzelf, blijf ik het geven.


Om mij goed voor te bereiden wilde ik een borstvoeding cursus volgen. Begin januari stond deze op de planning. ik volgde de cursus in het twee steden ziekenhuis in Tilburg. Via borstvoeding Brabant. (Ps: als je een goede verzekering hebt krijg je dit volledige bedrag gewoon vergoed dus dat is wel fijn.) Wat vond ik deze cursus een openbaring. De vrouw die de cursus gaf verwoorden alles precies naar mijn zin. “borstvoeding moet leuk zijn en voor jou en de baby fijn voelen”. Precies zoals ik erin sta. Ik wil het gaan proberen, lukt het niet dan is het dikke pech. Ik wil niet koste wat kost borstvoeding geven en er heel veel pijn door hebben. Maar als er 1 ding is wat ik op die cursus leerde is dat borstvoeding geen pijn mag doen, dan doe je gewoon iets fout. Waarschijnlijk ligt je kindje dan te ver van je af en is het makkelijk op te lossen door je baby iets verder tegen je aan te drukken.
bv1
Ondanks dat ik in de kinderopvang werk heb ik echt heel veel dingen geleerd op deze cursus. Dingen die ik echt niet wist. Bijvoorbeeld:
– Als je kindjes tussen 4 en 6 weken ook 1 flesje per dag geeft kunnen ze hier alvast aan wennen. Na 8 weken is het lastiger om een kindje een fles aan te leren.
– Als je ook kunstvoeding geeft voor de 8 weken zal een kindje niet beter weten en zowel kunst als borstvoeding blijven nemen.
– Verse afgekolfde melk kan je 10 uur op kamer temp. bewaren. 5 dagen onder in de koelkast en 6 maanden in de vriezer. Ik vond dit allemaal bijzonder lang en wist dit niet.

Ik heb echt zin om ermee te gaan beginnen. Ik ben heel benieuwd hoe ik het ga vinden. Stiekem hoop ik dat het meteen vlekkeloos verloopt, maar omdat ik waarschijnlijk weer een keizersnede ga krijgen kan het toch wel wat meer voeten in aarde hebben. Ook daarvoor heb ik hele goede tips mee gekregen die ik zeker ga toepassen. Deze tips waren: zorg meteen voor huid op huid contact en masseer evt. je borsten om het te stimuleren. De verkoeverkamer is een goede plek om de baby voor de eerste keer aan te leggen. (mits je je hier goed genoeg voor voelt dan)

bv2
Ik kreeg ook de tip dat ze in het ziekenhuis tegenwoordig de “hug me” hebben. Dit is een soort draagdoek die ze onder je operatieschort doen. Hier kan de baby meteen in nadat hij/zij gecheckt is, en hoeft dan met transport naar een ander bed niet naar de papa. Maar mag heerlijk bij je blijven liggen. Met 36 weken heb ik het eerste gesprek met de gynaecoloog en ga ik hier zeker naar vragen. Kon er eigenlijk nog niks over vinden op het internet dus zal jullie daarvan op de hoogte houden!

Ik weet het dus zeker, deze keer ga ik borstvoeding geven! Of nou ja, proberen. Ik hoop dat het ons gegund is!

Waar hebben jullie voor gekozen en wat was jullie reden?
Liefs Stefanie -x-

9 gedachtes over “Flesvoeding versus borstvoeding

 1. lifebymamalinda zegt:

  Ik geef borstvoeding, wilde minimaal 3 maanden geven. Inmiddels is ze 25 maanden.
  Eventueel kun je (in overleg) al met 37 weken beginnen met kolven en invriezen in spuitjes. Komt het mogelijk sneller op gang na de geboorte en heb je indien je bij moet voeden al melk liggen.
  Je kunt het zelfs 8 dagen onder in de koelkast en een jaar in een diepvriezer bewaren. Ook langer maar dan gaan de voedingsstoffen verloren. (bron: la leche league /vbn)

 2. Ilona zegt:

  Beide kinderen flesvoeding. Reden ik had niets met borstvoeding. 8 en bijna 11 jaar later en zou me nu de keuze wederom gegeven worden (wat niet zal gebeuren) zou ik wederom voor flesvoeding gaan. Moet wel zeggen door je blog gaan aanstaande moeders er wellicht anders over denken! En succes over een paar weken! X

 3. Stephanie zegt:

  Beide keren gelijk flesjes gegeven.
  Ik had gewoon geen goed gevoel bij borstvoeding.
  Ik heb er beide keren geen spijt van gehad!! Vond het ook wel fijn dan mijn vriend gelijk kom helpen met de voedingen….
  Maar ieder zijn keuze en ik vind het ook goed dat de keuze er is!

 4. Linda Hensen zegt:

  Bij de eerste geprobeerd. Lukte niet omdat ze te weinig binnen kreeg. Ze huilde veel en het voeden duurde lang. De eerste flesvoeding dronk ze helemaal op een en ze was meteen tevreden.
  Bij de tweede dus maar meteen met flesvoeding begonnen.

 5. Femke zegt:

  Het lijkt alweer zo lang geleden, maar heb mijn beide schatjes, (Mees, 7, Fiene 3) drie maanden borstvoeding gegeven. Drie maanden, omdat ik niet op het werk wilde kolven. Ik was er meteen van overtuigd dat ik dat wilde proberen. Naast zwanger zijn is borstvoeding geven iets wat alléén vrouwen kunnen! Dus voor mij héél bijzonder en uniek!! Natuurlijk hielp wel mee dat het ook gelijk lukte. Het ‘aanhappen’ wat zo belangrijk is, en dan de wetenschap dat de melk uit je borsten komt!. Geniaal! Wat ik wél heel zwaar vond was de stuwing de eerste 2 weken bij beide. Zoveel melkproductie!! Had daar veel pijn van, mijn borsten stonden ‘strak’ met bijna maat E!!! Maar je weet dat het verdwijnt, en dat het ‘ geregeld gaat worden door je kleintje!
  Daardoor heb ik nog bijna 2 maanden de ochtend en avondvoeding uit de vriezer kunnen geven. Daarna volledige kunstvoeding. Prima ikwas er klaar voor.
  Ook heb ik al vroeg een flesje aangeboden, ( met borstvoeding, zodat anderen óók bij de voeding betrokken waren.
  Behalve dat mijn borsten er nu uitzien als ‘ ‘leeggedronken’😊 Vond ik het fantastisch, en had het absoluut niet willen missen!!!
  Succes!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s