Mag iedereen papa en mama worden?

We kennen allemaal de programma’s wel: Teen Mom, 16 and Pregnant, vier handen op één buik. Gaat het over jongen moeders, word er tegenwoordig wel een programma van gemaakt. Soms zit ik met gekromde tenen deze programma’s te kijken. Want zou iedereen zo maar papa en mama mogen worden?

Het huidige seizoen van vier handen op één buik vind ik best heftig. Ouders die zelf nog onder begeleiding staan onder diverse instanties, krijgen een kindje. Zelf zijn ze heilig overtuigt dat ze zo’n kleintje wel even groot kunnen brengen, maar de instanties krijgen al snel twijfels. Vaak hebben deze moeders geen rode rotcent, geen werk, geen huis en vaak ook geen toekomstperspectief. Maar dan toch een kindje krijgen/nemen.

Wanneer zou de overheid, of instanties, mogen zeggen: Ho stop, lijkt mij niet handig dat jij nu (of ooit) een kindje gaat krijgen. De wetgeving zegt hier eigenlijk vrij weinig over. Er is geen wet waar een bepaalde ondergrens in staat. Geen oké jij hebt zo’n hoog/laag IQ, jij zou in theorie niet bekwaam zijn. Hierdoor krijg je dus ouders/moeders die misschien niet super geschikt zijn voor het ouderschap. Waarschijnlijk niet vanwege het gebrek aan liefde, maar wel vanwege het gebrek aan kennis en vaardigheden.

Als ik kijk naar mijn werk, ik werk met kinderen in de gehandicaptenzorg, maken wij soms wel de keus voor de cliënt om aan de anticonceptie te gaan. Al dan niet omdat het niveau dusdanig laag is, dan een menstruatie eigenlijk gewoon zielig is, al dan niet omdat een cliënt de gevolgen van een zwangerschap niet overzien (want zo’n baby is toch hartstikke leuk). Doordat de cliënten bij ons wonen kunnen wij, in overleg met de ouders en verzorgers, die keuze maken.
Maar de meiden uit de programma’s wonen soms op zichzelf, of bij ouders die misschien ook niet kundig zijn. Hierdoor is er soms gewoon geen zicht op deze meiden en worden er keuzes gemaakt die niet altijd goed zijn.

Wat vind jij? Zou er een wet moeten komen, die sommige mensen zouden moeten verplichten aan de anticonceptie te gaan?

liefs <3,
Mariëtte

bron foto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s