Het doopsel ja of nee?

IMG_6854
Volgens mij gebeurd het niet vaak meer, maar wij hebben onze kindjes laten dopen. Wij zijn beide zelf gedoopt en wilde dit onze kindjes ook meegeven maar waarom eigenlijk?

Laten we beginnen bij het begin, Wat houd dopen nou eigenlijk in.
Het doopsel of de doop is binnen het christendom het sacrament van de christelijke initiatie. De dopeling wordt overgoten met doopwater of erin ondergedompeld. Daarbij wordt vaak de doopformule uitgesproken: “Ik doop u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest”, volgens Mattheüs 28:19.
Bron: Wikipedia


Johan en ik zijn beide gedoopt. Johan ging nog een paar stapjes verder en heeft zijn communie en vormsel ook nog gedaan. Daarnaast heeft hij ook nog in het kerkkoor gezeten. (Eigenlijk omdat zijn toenmalige vriendinnetje erbij zat, maar hij heeft het lang gedaan). Ik kreeg vroeger de keuze of ik mijn communie wilde doen en heb gekozen om dit niet te doen. Waarom zou ik eigenlijk niet meer weten maar ik vond het prima zo. Wij zijn ook geen mensen die elke zondag in de kerk zitten, maar vinden beide het geloof wel interessant. Daarom wilde wij onze kinderen hier ook een deel van meegeven, een zogenoemde basis leggen.

Het doopsel is zo als hier boven staat het eerste sacrament.
(Een sacrament is een gewijde handeling in het christendom waardoor God komt tot de mens.)
De sacramenten die daarop volgen zijn, communie, vormsel, huwelijksviering, ziekenzalving, biecht en priesterwijding. Als jij niet gedoopt bent mag jij aan geen van deze volgende sacramenten deelnemen. Stel nou dat Abel een vrouw vind die voor de kerk wil trouwen en Abel is niet gedoopt, dan kan dit dus niet. Je moet altijd gedoopt zijn wil je bijvoorbeeld communie doen of priester worden.


Vandaar dat wij de basis leggen wel fijn vonden. Ze mogen hierna helemaal zelf weten wat ze er mee doen en zijn tot niks verplicht. De jongens hoeven van ons hun communie niet te doen. We laten ze daar vrij in en zullen achter hun staan welke keuze ze ook maken.

Tegenwoordig krijgen bijna alle kindjes meerdere namen en peetouders, maar officieel is dit iets wat bij het dopen hoort. In de dienst beloven de peetouders er ook altijd te zijn voor hun petekindje en ons bij te staan in de opvoeding. Nou klinkt dat heel zwart/wit maar ik weet zeker dat hun er altijd voor Abel en Roïn zullen zijn!


Wij zijn in ieder geval super blij dat we het gedaan hebben. Beide diensten van onze jongens vond ik prachtig. We hadden dezelfde pastoor gekozen bij alle 2 en daar waren we heel blij mee. Super persoonlijk en fijn. Het zijn twee mooie herinneringen. En mocht Roïn de ambitie hebben om priester te worden dan kan dit gewoon. 😉

Zijn jullie kindjes gedoopt? en zo ja waarom hebben jullie daarvoor gekozen?
Liefs Stefanie -x-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s