anticonceptie na mijn zwangerschap

voorbehoedsmiddelen

Een slimme meid is voorbereid zeggen ze toch? Met dat in mijn achterhoofd had ik gisteren een afspraak bij de huisarts om mijn opties door te spreken rondom: anticonceptie.
Ondanks dat ik nu nog héél erg zwanger ben en dat de beste anticonceptie is, zal ik na mijn bevalling toch weer iets moeten gaan gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Maar wat?

Ik heb voor Sepp jaren de pil gebruikt. Op zich een prima anticonceptie methode maar het had wel invloed op mij. Zo had ik bij de mycrogynon flinke migraine aanvallen gedurende de maand en bij een 3 fase pil doorbraak bloedingen. Ook merkte ik dat ik wat vlakker was in mijn emoties en mijn libido soms tot beneden het vriespunt was.
De pil heeft dus niet meer mijn voorkeur als anticonceptie maar wat dan wel? Als andere opties heb je het spiraaltje, het implantaat, de prikpil, de nuvoring en wat definitiever een sterilisatie. Elke methode heeft wel zijn voor en nadelen. Met dit in mijn achterhoofd ben ik naar de huisarts gegaan.

Voor tijdens de borstvoedingsperiode heb je eigenlijk maar 2 opties: geen seks (oké seks kan wel maar dan met condoom) of de Cerazette pil. Dit is een pil met maar 1 hormoon in plaats van 2 en heeft hierdoor geen invloed op je melkproductie. De eerste periode na mijn zwangerschap was dus al getackeld.

Tijdens mijn periode van hormonen spuiten heb ik heel vaak geroepen: ‘als dit is gelukt gaat de knoop in die niet werkende eierstokken ‘. Alleen 1 probleem: een sterilisatie haalt niet je menstruatie weg. Zoals mijn huisarts zei: De ellende komt gewoon terug. Laat mijn menstruatie nou héél onregelmatig zijn. Ik zit er niet op te wachten altijd voorbereid te moeten zijn om eventueel ongesteld te worden. Dus deze optie viel af voor mij.

Voor een lange periode wil ik niet meer aan de pil. Ik heb al genoeg rotzooi in mijn lijf moeten gooien om of niet zwanger te worden of om wel zwanger te worden. Rot humeur, kilo knallers, vet haar: Ik ben er klaar mee. Geen extra hormonen meer in mijn lijf, maar helemaal niks gebruiken vind ik wel een heel groot risico. You never know dat die gekke eierstokken ineens de geest krijgen en een eitje laten rijpen. Een hormoon implantaat was eventueel ook een optie (een staafje onder je huid die 3 jaar lang hormonen afgeeft), maar bij een vriendin gezien dat die alleen maar ellende geeft dus stond die ook niet op mijn optie lijstje.

Bij de huisarts heb ik ook de optie van een spiraaltje besproken . Het liefst dan het koperspiraaltje om helemaal hormoon vrij te zijn qua anti conceptie. Maar helaas, compleet zonder hormonen betekent dat je menstruatie wel doorkomt, dus het koperspiraaltje viel ook af. 

Uiteindelijk is mijn keus gevallen op een hormoonspiraaltje. Ja ik krijg hormonen binnen, maar deze zijn continu. Zit hij goed heb je er geen omkijken naar, ben je voor 5 jaar beschermd voor een zwangerschap en is er 90% kans dat je niet menstrueert. 6 Weken na mijn bevalling kan hij al geplaatst worden, maar waarschijnlijk word dit wel iets later. Eerst de borstvoedingsperiode afsluiten en daarna het spiraaltje laten plaatsen.

Voor welke anticonceptie heb jij gekozen en waarom? Zouden jullie het spiraaltje aanraden?

liefs <3,
Mariëtte

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s