mindfulness parenting

Mindfulness. Een techniek om je gedachte te beheersen en je te focussen op belangrijke zaken. Het hier en nu. Een paar jaar terug, na mijn miskraam, heb ik tips en tricks gehad van een maatschappelijk werker. Een daar van is mindfulness. Want waarom maak je je druk om dingen waar je niets aan kan veranderen? Moet je er over na blijven denken, piekeren, of is het wijs het los te laten?

breath
Nu ik mama van twee ben merk ik dat mijn hoofd soms over loopt. Schooltje van Sepp, schema van Febe, agenda van het werk, agenda van Jordi en o ja agenda van ons privé leven. Hoe makkelijk is het om jezelf kwijt te raken in je gedachte.
Ik plan mijn vrije dagen overvol: poetsen, boodschappen, leuke dingen doen en zo veel mogelijk afspreken met vriendinnen. Allemaal op die 1 of 2 vrije dagen in de week. Hor en dol maak ik mijzelf er mee. Want is het nou echt nodig die eene vrije dag het hele huis van boven naar beneden te poetsen? Of kan dat niet ook morgen? Moet het, of denk ik dat het moet?

lat

precies wat Loesje zegt: ik kan de lat niet hoger leggen voor mijzelf. Om te voorkomen dat ik er echt onderdoor kan lopen, ga ik mindfulness proberen te verweven in ons dagelijks leven. Onbewust verwacht ik soms te veel van Sepp. Door zijn wijze praat en goede karakter overvraag ik hem soms. Gevolg: een overprikkelde Sepp en een boze mama omdat hij niet doet wat ik wil.
Vaak zegt Sepp: Ik kan dit niet. Terwijl ik mijzelf er op betrap hem te pushen omdat ik verwacht dat hij het wel kan. Frustratie voor hem en voor mij.

kind emotie

Sepp heeft, net als bijna elke peuter, moeite met schakelen. Inmiddels weten wij dat we even moeten voorbereiden. Over 5 minuten eten dus dan of opruimen of eerst even plassen. Opruimen maken wij een spelletje van. Ruim jij je auto’s op, ruimt mama de vaatwasser in. Wie is er sneller klaar. Met luid gegil word alles dan in de kist gemikt maar het is opgeruimd. Voorheen was het strijd en huilen om die stomme auto’s op te ruimen.

Het mindfulness toepassen is niet op een dag geregeld en tuurlijk hebben wij nog strijd. Het hoeft ook niet in 1 dag opgelost te zijn maar hopelijk geeft het mij en Sepp wat rust. Niet meer alles moeten, accepteren dat Sepp nog maar een kleine kerel is en soms dingen niet snapt of kan. In plaats van heel de dag rennen en vliegen op een vrije dag, tijd nemen voor een spelletje met Sepp, voor vrienden en familie.

x,
Mariëtte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s